Pages Navigation Menu

För en stabil återväxt

Satsningar för fler unga golfare

Hur inspirerar man unga till att våga prova på golf? Och hur hittar man morgondagens golfstjärnor? Två kändisar från idrottsvärlden drar nu igång var sin satsning på ungdomsgolfen. Det rör sig om en kvinna och en man, men bara den ena är känd som golfare.

Det pågår många satsningar, både i Sverige och i grannländerna, för att få in fler unga i golfens underbara värld. En av satsningarna står Annika Sörenstam för. Hon behöver knappast någon närmare presentation, det rör sig om en av de bästa kvinnliga golfarna genom tiderna. Sammanlagt vann hon 89 segrar under sin aktiva karriär. Allt började dock på Bro-Bålsta golfklubb, och där arrangeras idag juniortävlingen Annika Invitational Europe samt Annika Cup. Det förstnämnda är en tävling som samlar spelare från 17 länder. I den sistnämnda spelar och tränar lovande svenska juniorspelare tillsammans med Sörenstam.

– Jag vill inspirera unga tjejer att spela golf och ge tillbaka det jag kan. Det är fjärde året som vi genomför tävlingen i Sverige, den första på min gamla hemmabana. Men det är viktigt för mig att det inte bara en tävling, utan att vi har olika teman på programmet. Det handlar om allt från utbildning, fysträning, kost, yoga och vad man ska tänka på om man exempelvis vill plugga i USA, berättar hon.

På sikt hoppas Sörenstam att hennes tävling kommer att vara den största i världen för juniorer. Redan idag ingår den i juniorernas Solheim Cup-ranking. Samtidigt betonar Sörenstam att det inte handlar om att tidigt kristallisera fram en elit av svenska juniorer. Hon betonar att hon själv som ung inte alls var bäst, men däremot mest envis. Det är en nog så viktig egenskap om man ska orka träna så mycket som krävs för att ta sig upp i världseliten. Dessutom, betonar hon, bör pressen inte vara för hård i början. Det ska inte vara som i USA, där specialiseringen börjar i elvaårsåldern och där coacher från universiteten är på plats för att se vilka spelare som kan signas upp om fyra år.

Selännes golfakademi

Även i vårt östra grannland vill man göra något för att säkra återväxten av unga golfare. Bakom denna satsning hittar men ett lite oväntat namn: Teemu Selänne. För finländare, och för de som är intresserade av ishockey, är han knappast okänd. Men eftersom detta är en svensk sajt, inriktad på en annan sport som spelas med klubba, kommer här en kort presentation: Teemu Selänne har spelat som högerforward i Helsingforslaget Jokerit, finländska landslaget, samt i flera NHL-lag. Han räknas som en av de bästa spelarna någonsin, och den bästa finländare som spelat i den nordamerikanska ligan.

Men nu handlar det alltså om golf. YLE skriver att Selänne, tillsammans med golftränaren Mika Piltz, kommer att starta en golfakademi för unga, lovande spelare. Akademin kommer att vara belägen i Helsingforsområdet. Selänne är en golfamatör i ordets sanna bemärkelse, d.v.s. någon som älskar golf, men det är Piltz som kommer att hålla i träningen av de tio till tolv elever som antas till akademin. Spelarna kommer att träna på akademin två gånger i veckan under ett helt år.